Implementatie Vreedzame School
Het programma streeft naar een klimaat binnen de school en de klas waarin betrokkenheid en verantwoordelijkheid van kinderen centraal staat. De school wordt een democratische gemeenschap, waarin kinderen een stem krijgen, gezien en gehoord worden, op een positieve manier met elkaar leren omgaan en leren om conflicten constructief op te lossen. Door verantwoordelijkheid te nemen voor belangrijke taken binnen de klas en school, zoals bijvoorbeeld de functie van leerlingmediator, oefenen kinderen met vaardigheden die ze nodig hebben als burger in een democratische samenleving.
Dit programma heeft bewezen dat met positief opvoeden kinderen socialer gedrag gaan vertonen en zich meer verantwoordelijk gaan voelen voor anderen en hun omgeving. Hierdoor vermindert probleemgedrag en neemt de handelingszekerheid en het werkplezier van leerkrachten toe. Het programma is aangemerkt als een van de programma’s die voldoet aan een gedegen aanpak van pestgedrag binnen de school als onderdeel van een sociaal veilig klimaat. Om deze doelen te bereiken is een intensief implementatietraject nodig. Voor meer info over de lessenserie: www.vreedzameschool.nl.
Voor wie?
Leerlingen en leerkrachten in het (speciaal) basisonderwijs en pedagogisch medewerkers van peuterspeelzalen en kinderenopvang. De interventie richt zich daarnaast ook op ouders.
Inhoud:
Het implementatietraject van 2 jaar wordt samen met de school vormgegeven en zal bestaan uit:
- Teamtrainingen
- stuurgroepbijeenkomsten
- coaching van de leerkrachten
- informatieavond en workshops voor de ouders
- training voor leerlingmediatoren
- overleg met de directie
Voor scholen die al werken met De Vreedzame School
- Instroombijeenkomst voor nieuwe teamleden
Een bijeenkomst voor nieuwe teamleden, waarin het gedachtengoed en de aanpak van De Vreedzame School grondig verkend wordt. Deelnemers kunnen hierdoor sneller het basiscurriculum van het programma begrijpen en toepassen.
- Opfrisbijeenkomst voor het hele team
Een bijeenkomst op maat, waarin het team (opnieuw) vaststelt wat belangrijk is voor de eigen Vreedzame School en welke aandachtspunten er liggen voor de toekomst.
- Partnerschap met ouders in De Vreedzame School
We gaan in op de vraag hoe ouders een grotere rol kunnen spelen bij de pedagogische ambitie van jullie school.
- Het voorkomen en aanpakken van ongewenst gedrag in De Vreedzame School
Een of meerdere bijeenkomsten op maat, waarin de volgende onderwerpen aan de orde kunnen komen:- De moeilijke groep
- Individuele gedragsproblematiek
- Probleemgedrag in vrije situaties
- Pesten
- Training leerlingmediatoren
In 3 bijeenkomsten wordt een nieuwe groep leerlingen opgeleid tot mediator.
- Training TSO
1 of 2 bijeenkomsten op maat voor de overblijfmedewerkers, waarin de basisvaardigheden vanuit De Vreedzame School aan de orde komen.
Trainer
Andrea Heyboer is gecertificeerd trainer voor de Vreedzame School.
Praktische info
Na een intakegesprek maken we een offerte op maat. De school schaft zelf de lesmaterialen aan.
Meer weten?
Wil je weten of De Vreedzame School iets voor jullie is, heb je een vraag over onze aanpak of wil je een afspraak maken voor een intakegesprek: vul dan hieronder je mailadres in, dan nemen wij contact met je op: